Tampereen alueen ratojen tilanne

Tampereen ratatilanne on tällä hetkellä kuin Tampereen alueen liikenne. Joka suunnassa tehdään jotain, ja jos haluaa sujuvaa liikkumista, on luotettava lähikuntien palveluihin. Tässä pieni katsaus Tampereen alueen ratojen tilanteeseen, mitä tehdään, missä ja miksi, ja mitkä radat ovat pelattavissa.

Päivitetty 27.6.2017

Lajin hurja suosio näkyy jälleen radoilla, sillä uusia pelaajia ilmestyy lajin pariin joka viikko. Aurinkoisella kelillä muutenkin jo ruuhkaiset radat ruuhkautuvat entisestään, eikä lähialueen ratojen remontit varsinaisesti ainakaan helpota tilannetta. Ensimmäisenä ajatuksena tilanne helposti ärsyttää ja turhauttaa, mutta jos ajatellaan hieman pidemmälle, on pelkästään hyvä asia, että alueen seurat toimivat aktiivisesti ja ylläpitävät ratojaan. Ratojen remonttien tilanne voi kuitenkin helposti olla ajautunut useaan eri paikkaan, eikä välttämättä osu selvästi heittäjän silmään. Koitan tässä postauksessa listata Tampereen keskustasta mitaten “lähialueen” ratojen tilannetta, mitkä radat ovat täysin pelattavissa, missä on remonttia menossa yms. Toivottavasti tämä osaltaan auttaa kesän sujumista heittäjien kannalta.

Normaalisti pelattavissa olevat radat, Tampere

Rata: Vihioja
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 3km
Viikkokisat: Maanantai klo 18.00 alkaen
Ylläpitävä seura: Tampereen Frisbeeseura

Tampereen ensimmäinen frisbeegolfrata, Vihioja, tarjoaa pelaajille aloittelijaystävällisen kokemuksen yhdeksän väyläisellä radalla. Aurinkoisella kelillä todella suosittu rata, jossa kärsivällisyys on valttia. Tampereen Frisbeeseura pitää radalla viikkokisat maanantaisin ja vastaa ylläpidosta yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Tänä kesänä radalle on toteutettu uudet sillat väylille 3 ja 6, jotka osaltaan nopeuttavat OB-alueelle joutuneiden kiekkojen noutoa sekä pelin sujuvuutta. Viime vuoden aikana väylä numero 6 pidennettiin, joka aiheuttaa hieman ruuhkia, mutta on väylänä ehdottomasti radan paras väylä. Väylällä numero seitsemän, lasten leikkipuiston läheisyydessä ollut koripaikka on tänä kesänä poistettu, ja väylää pyritään muuttamaan vielä kesän aikana turvallisemmaksi ja sujuvammaksi.

Talkoovoimin rakennetut sillat tuovat iloa jokaiselle harrastajalle.

Viikkokisoista ja remontin etenemisestä lisätietoa saa Tampereen Frisbeeseuran Facebook sivuilta

Rata: Hervanta
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 11km
Viikkokisat: ei vakituisia viikkokisoja
Ylläpitävä seura: Tampereen Frisbeeseura

Hervanta on vielä tällä hetkellä pelattavissa normaalisti, mutta Tampereen kaupunki on hyväksynyt radalle tehtävät muutostyöt, jotka parantavat puiston turvallisuutta, viihtyvyyttä sekä käytettävyyttä kaikkien puiston käyttäjien kannalta. Aikataulua remontin osalta ei ole vielä julkaistu.

Rata: Peltolammi
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 7km
Viikkokisat: ei vakituisia viikkokisoja
Ylläpitävä seura:

Peltolammin koulun piha-alueelta löytyy neljäväyläinen lyhyt rata. Suunniteltu erityisesti koululaisten käyttöön, mutta sopii myös aloitteleville heittäjille.

Remontissa olevat radat, Tampere

Rata: Epilä
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 9km
Viikkokisat: Keskiviikkoisin klo 18.00
Ylläpitävä seura: Pirkanmaan Frisbeegolf Ry

Pirkanmaan Frisbeegolf Ry muokkasi viime kesänä Epilän radan uuteen uskoon, mutta pakottavista syistä johtuen rataa joudutaan remontoimaan myös tämän kesän aikana. Tätä tekstiä kirjoittaessa talkoot ovat jo alkaneet ja radan ylläpito etenee hyvää vauhtia. Epilän rata on pelattavissa tällä hetkellä osittain, mutta remontin takia muutamia väyliä on poissa käytöstä.  Valmistuessaan rata tarjoaa heittäjille yhteensä viisitoista, pääosin uudistettua ja haastavaa väylää. Erityismaininnan saa väylä numero 1, joka tarjoaa pelaajalle maukkaan haasteen heti ensimmäisellä heitolla.

Viikkokisoista ja remontin etenemisestä lisätietoa saa Pirkanmaan Frisbeegolf Ry:n Facebook sivuilta.

Normaalisti pelattavissa olevat radat, lähiseutu

Rata: Julkujärvi, Ylöjärvi
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 21km
Viikkokisat: tarkemmat tiedot tulossa
Ylläpitävä seura: Ylöjärven Frisbeegolfradat Ry

Ylöjärven seurat, DGC Fat Discs ja Ylöjärven Ryhti yhdistivät voimansa, ja alkoivat ajaa Ylöjärven rata-asioita uuden, Ylöjärven Frisbeegolfradat Ry:n kautta. Työ tuotti tulosta, ja rata avattiin virallisesti hieman ennen 17-18.6.2017 pidettyä Julkujärvi – Grand opening tapahtumaa.

Uusi rata on siis kokonaisuudessaan pelattavissa, mutta joitain pieniä talkoita radalla vielä suoritetaan. Huomioithan siis aina, että pelattava väylä on varmasti tyhjä. Tarkemmat tiedotukset kannattaa tarkistaa radan omalta Facebook-sivulta.

Rata: Kurikka, Pirkkala
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 15km
Viikkokisat: Torstai klo 18.00
Ylläpitävä seura: Aviaattorit

Pirkkalan Kurikan alueelta löytyy “koko perheelle” suunniteltu kaksitoistaväyläinen rata, joka tarjoaa heittäjälleen tarkkoja heittoja Kurikan metsässä. Kokeilemisen arvoinen vuonna 2015 valmistunut rata.

Rata: Pappila, Pirkkala
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 19km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Pirkkalan Pappilan alueella kotikutoinen kaikkien vapaasti käytössä oleva rata. Enimmäkseen melko avoimia peltoväyliä kauniissa maalaismiljöössä järvimaisemalla. Pirkkalan pappilan alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä entisöityine rakennuksineen, koko alue on suojelualuetta. Kävin radalla viime kesänä muutaman kerran, ja sain heitellä täysin omassa rauhassa, upeassa aurinkoisesa kelissä, historiallisella Pappilan alueella. Suosittelen.

Rata: Nokia DGP
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 18km
Viikkokisat: Parikisat tiistaisin, yksilökisat torstaisin
Ylläpitävä seura: Nokian Frisbeeseura

European Openinkin näyttämönä tunnettu Nokian rata sijaitsee Tampereen keskustasta vain noin vartin ajomatkan päässä. Beastin sijaan normaalisti pelattavissa on kaksitoistaväyläinen rata, joka tarjoaa heittäjälleen laajasti haastetta. Nokian frisbeeseura järjestää viikkokisoja kahdesti viikossa, joista toisena päivänä pidetään parikisat ja toisena yksilökisat, tarkemmat tiedot Nokian frisbeeseuran Facebook sivuilta.

Rata: Rantasipi, Eden (Nokia)
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 18km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Nokian Edenin alueelta löytyy kuusiväyläinen, aloittelijoille ja perheen pienimmille soveltuva rata.

Rata: Ranta-koivisto, Kangasala
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 17km
Viikkokisat: Tiistai klo 18.00
Ylläpitävä seura: Kangasalan Voitto disc golf

Kangasalalta, Ranta-koivistosta löytyy hyvin ylläpidetty, puistoon rakennettu yhdeksänväyläinen rata. Viikkokisoja pelataan tiistaisin. Rata on hyvin suunniteltu, ja tarjoaa monenlaisia heittoja.

Rata: Hakkari, Lempäälä
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 20km
Viikkokisat: Vaihtelee, tarkista Facebookista
Ylläpitävä seura: LeKi Discgolf

Kesäkuussa 2016 Lempäälään valmistunut toinen frisbeegolfrata on alkujaan 9-väyläinen. Haastava ja monipuolinen Hakkariin tehty metsärata tarjoilee niin metsäpillejä, kuin avarampaakin liidätystä mm. vesitorninmäessä. Viikkokisoista ja muista radan asioista tiedottaa LeKi Discgolf Facebook sivuillaan.

Rata: Tutkatalo, Lempäälä
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 15km
Viikkokisat: Vaihtelee, tarkista Facebookista
Ylläpitävä seura: LeKi Discgolf

Tutkatalon historiallisiin maisemiin rakennettu aloittelijaystävällinen rata, joka nykyään paikallisen seuran toimesta päivitetty peräti kahdeksan väyläiseksi.  Viikkokisoista ja muista radan asioista tiedottaa LeKi Discgolf Facebook sivuillaan.

Rata: Anttilanvuori, Vesilahti
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 35km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Alueen tuoreimpia ratoja, Vesilahden Anttilanvuorella sijaitseva 12-väyläinen metsärata.

Rata: Vesilahti DGP
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 33km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Kaudelle 2014 kuudesta yhdeksän väyläiseksi laajentunut metsärata.

Rata: Korkeakangas, Valkeakoski
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 42km
Viikkokisat: Vaihtelee, tarkista Facebookista
Ylläpitävä seura: Valkeakoski Disc Golf

Valkeakosken Korkeakankaalle kesäkuussa 2016 valmistunut kilpatason metsärata. Radalta löytyy muun muassa avoimehkoja peltoväyliä, tiukkoja metsärännejä sekä lopun kruunaava upea liidätysväylä laskettelurinteessä. Myös Korkeakankaan kahvio palvelee frisbeegolfaajia kesäaikaan

Viikkokisoista ja radan muusta toiminnasta vastaa Valkeakoski Disc Golf joka vetää viikkokisoja peräti kolmella eri radalla. Tarkista siis ajankohdat heidän Facebookistaan.

Rata: Eerola, Valkeakoski
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 42km
Viikkokisat: Vaihtelee, tarkista Facebookista
Ylläpitävä seura: Valkeakoski Disc Golf

Valkeakoskelle vuonna 2012 avattu 9-väyläinen DiscGolfPark. Rata on suunniteltu harrastajakäyttäjille. Rata on heittokunnossa myös talvella.

Viikkokisoista ja radan muusta toiminnasta vastaa Valkeakoski Disc Golf joka vetää viikkokisoja peräti kolmella eri radalla. Tarkista siis ajankohdat heidän Facebookistaan.

Rata: Kylmäkoski, Akaa
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 52km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura: WoodPeckers Disc Golf

Yksi “lähialueen” täyspitkistä ja haastavista radoista. Kylmäkoskelta löytyy näyttävä ja hyvin ylläpidetty rata, joka tarjoaa heittäjälle monipuolisesti haastetta. Ylläpidosta vastaa WoodPeckers Disc Golf, seuraa toimintaa heidän Facebook sivuiltaan.

Rata: Lastumäki, Akaa
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 41km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Akaan (entinen Toijala) Lastumäkeen keväällä 2011 avattu DiscGolfPark.

Lastumäen rata on aloittelijalle ja harrastajille soveltuva rata, jonka par on 28 heittoa ja pituus 719 m.

Rata: Pappilanmetsä, Hämeenkyrö
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 38km
Viikkokisat: Tiistaisin vuoroin Hämeenkyrö ja Ikaalinen
Ylläpitävä seura: Brutal Force

Hämeenkyrön Pappilanmetsän frisbeegolfrata on 11- väyläinen (par 36) puisto/metsärata. Rata on aloittelijaystävällinen, mutta muutama väylä tarjoaa myös edistyneemmille pelaajille haastetta. Rata on avattu elokuussa 2010 9-väyläisenä ja se on laajennettu 2014 toukokuussa 11 väyläiseksi.

Rata: Ikaalinen DGP, Ikaalinen
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 54km
Viikkokisat: Tiistaisin vuoroin Hämeenkyrö ja Ikaalinen
Ylläpitävä seura: Brutal Force

Pasi Koivun suunnittelema yhdeksän-väyläinen rata tarjoaa leppoisaa liidättelyä nätillä radalla aivan joen äärellä sijaitsevassa puistossa.

Rata: Sappee, Pälkäne
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 50km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Sappee DiscGolfPark on Sappeen laskettelukeskuksen rinteiden toiselle puolelle rakennettu hieno 21-väyläinen metsärata. Haastavien väyliensä ja kunnioitettavan väylälukumääränsä ansiosta Sappee DGP luokitellaan kilparadaksi, mutta se tarjoaa myös aloittelijoille helpomman ja lyhyemmän 7-väyläisen version.

Rata: Luopioinen, Pälkäne
Osoite: leikkuuhuoneentie, Luopioinen.
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 59km
Viikkokisat: Viikkokisat tiistaisin klo 18 (kaikille avoimet, A-rata,B-rata, nuoret)
Ylläpitävä seura: https://www.facebook.com/groups/1599106753719470/?fref=ts

Sappeen radalta noin 12km päässä Luopioisten kylällä on tänä kesänä avattu 9 väyläinen metsärata.
Väylillä 1-8 löytyy vaihtoehtoiset heittopaikat (A & B) ja väylällä yhdeksän on yksi heittopaikka.
B-rata aloittelijoille par 27, A-rata enemmän heittäneille par 28. Väylien pituudet n. 60-180m.
N. 1km päässä keskustassa palvelee ravintola ja kauppa. Liikuntapuiston alueella (missä rata myös sijaitsee) kolme taukopaikkaa ja maastopyörä-polkuja.

Rata: Häntyrinkangas, Sastamala
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 60km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura: SastaFG

Sasta Frisbeegolf on rakentanut syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana Sastamalan Houhajärven Häntyrinkankaalle Frisbeegolf-puiston joka sijaitsee n. 6km:n etäisyydellä vt 12:sta ns. Roismalan risteyksestä Punkalaitumen ja Sammaljoen suuntaan. Häntyrin Frisbeegolf-puiston ensimmäisen vaiheen 18-väyläinen frisbeegolfrata on kilpa- ja harrastetason rata.

Sastamalan alueelta löytyy tukku muitakin ratoja, jotka on itselle vieraita. En viitsi näitä kaikkia erikseen luetella, mutta radat löytyvät FGR palvelun kautta: http://frisbeegolfradat.fi/radat/Sastamala/

Rata: Rovastinkangas, Orivesi
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 45km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Orivedelle avattu 9-väyläinen frisbeegolfrata sijaitsee Rovastikankaan koulun läheisyydessä.

Radan läheisyydessä kulkee lenkkipolkuja, joten radalla on syytä varoa muita liikkujia.

Rata: Juupavaara DiscGolfPark
Etäisyys Tampereen keskustasta: n. 72km
Viikkokisat:
Ylläpitävä seura:

Juupavaaran 12-väyläinen rata lipsahtaa jo hieman yli määrittelemäni “60km etäisyyden päässä olevat radat” mittarista, mutta ajattelin kuitenkin radan listata Oriveden jälkeen, sillä jos tuonne suuntaan lähtee ajelemaan, on Oriveden radalta enää lyhyt matka Juupavaaraan. Itse en ole radalla käynyt, mutta kuullut useammastakin lähteestä radan tarjoavan haastetta sekä huimia korkeuseroja.

 

Sellainen listaus siitä sitten lopulta kertyi. Ilman autoa liikkuville Tampereen ratatilanne on tällä hetkellä heikko, mutta valoa on tunnelin päässä, sillä Niihaman alueelle avautuva, täyspitkä kilpatason rata, sekä remonteista valmistuvat Hervanta, Kuulaakso ja Epilä helpottavat varmasti tilannetta. Tampereen ratojen osalta palautetta ruuhkista, ratojen kunnosta tai ratojen vähyydestä voi laittaa suoraan Tampereen Kaupungille, niin asiat etenevät oikein, palautteen antaminen onnistuu Tampereen Kaupungin sivujen kautta. Toivottavasti listaus tarjosi päivitettyä tietoa alueen heittäjille. Päivittelen listausta säännöllisen epäsäännöllisesti, saamien palautteiden ja vinkkien pohjalta.

Parhaiten alueen ratojen kunnostuksista, tapahtumista yms pysyy kartalla ottamalla seurantaan alueen seurojen Facebook-sivut. Toivotan kaikille lukijoille antoisaa kesää frisbeegolfin parissa, varaudutaan radoilla jonottamiseen ja heitellään rennosti, hyvällä asenteella päästään jo pitkälle.

4 thoughts on “Tampereen alueen ratojen tilanne

 1. Lisätään vielä yksi..
  Sappeen radalta noin 12km päässä Luopioisten kylällä on tänä kesänä avattu 9 väyläinen metsärata.
  Heittopaikkoja 1-8 väylillä kaksi (A&B) 9 väylällä sama heittopaikka.
  B-rata aloittelijoille par 27
  A-rata enemmän heittäneille par 28.
  väylien pituudet n. 60-180m.
  Viikkokisat tiistaisin klo 18 (kaikille avoimet, A-rata,B-rata, nuoret)

  Osoite: leikkuuhuoneentie, Luopioinen.
  N. 1km päässä keskustassa palvelee ravintola ja kauppa. Liikuntapuiston alueella (missä rata myös sijaitsee) kolme taukopaikkaa ja maastopyörä-polkuja.

  Radasta lisätietoa facebook: luopioisten frisbeegolfrata

  1. Kiitoksia tiedosta Pasi! Olikin ainakin itselle ihan uusi tieto, katsotaanpa jos saisi joskus käytyä!

 2. Leinolan Koulun metsässä löytyy lyhyt 4 väylän rata missä pisin on 73m. Pelattavissa täysin. Huomioitavaa jalkapallokenttä vieressä joten pisimmän radan heittäminen saattaa olla vilkkaan kentän ansiosta hankalaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *